Dyslexie in transitie
In de jeugdzorg en het onderwijs is veel veranderd. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor Jeugdhulp en door de wet Passend onderwijs ligt de zorgplicht bij scholen. Een goede samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp is noodzakelijk.
In de Westelijke Mijnstreek werden innovatiegelden vanuit de gemeente succesvol ingezet voor een pilotproject rondom dyslexiezorg. Wetenschappelijk dyslexieexperts dr. Ria Kleijnen en prof. dr. Wied Ruijssenaars ontwikkelden een interprofessionele aanpak voor regionale samenwerking.
De eerste resultaten van dit preventieve behandeltraject, ingezet op 30 scholen binnen Stichting Kindante, zijn na ruim twee jaar goed merkbaar. De werkwijze is betrouwbaar en werkt kruisbestuivend. Kortom: het loont om van meet af aan de krachten de bundelen. Begin dit schooljaar werd moeder Monique door Margo Schmitz, intern begeleider van basisschool Leyenbroek, geïnformeerd dat haar zoon Mees (7) in aanmerking kwam voor het project Dyslexie in transitie. Na heldere uitleg, zag moeder kansen. "Met deze aanpak is het mogelijk om Mees vroegtijdig te volgen en te bepalen wat Mees nodig heeft om de achterstand in te halen. Als ouder word ik nauw betrokken en overleg ik met behandelaar en leerkracht wat we thuis kunnen doen om Mees te ondersteunen."
Na een aantal weken, waarin ook thuis werd geoefend met diverse (digitale) hulpmiddelen, is de vooruitgang reeds zichtbaar. "Mees maakt een persoonlijke groei door." Christa Boom is vanuit Amalexis, als behandelaar in de klas actief op deze school. "Dat is een grote verandering ten opzichte van de klassieke behandeling, waarbij het kind uit de klas werd gehaald. Groot voordeel van behandeling in de klas is, dat je meteen aandacht en advies aan de kinderen kunt geven tijdens de klassikale instructies. Daarbij kijk ik verder en zie ook de andere leerlingen. Ik kan vroegtijdig signaleren en de leerkracht praktische tips geven. Zo hebben we korte lijnen en kunnen we zaken samen oppakken."
Anke, leerkracht in combinatiegroep 3/4 is enthousiast. "Christa is mijn vraagbaak bij twijfel over de inzet van een aanpak. Het is een wisselwerking, die zich als een olievlek door de hele school verspreidt. Collega's komen weer bij mij in de klas op consultatie, om te kijken hoe ik specifieke problemen aanpak. Zo leren we van elkaar." Op deze manier is er sprake van professionalisering on the job.
Preventief
Juist die vroegtijdige signalering en preventieve benadering is een van de grote voordelen van Dyslexie in transitie. Margo Schmitz legt uit: "In de klassieke aanpak bouwde je tot eind groep 4 of 5 een dossier op. Nu kunnen we een intake voor een preventief traject aanvragen en zijn daardoor de frustratie bij een kind vóór." Marika de Bruijn, senior adviseur onderwijs bij Kindante, haakt daarop in: "Je ziet een stijging van het aantal leerlingen met kenmerken (doordat ze eerder gesignaleerd worden), maar een daling van het aantal diagnoses dyslexie.We boeken nu voortgang zonder dat we eerst onnodig etiketjes hoeven te plakken!" Bert Kamphuis, wethouder Onderwijs en Jeugdbeleid van gemeente SittardGeleen, kwam vlak na zijn installatie in contact met dit pilotproject. "De insteek om kinderen uit dure zorgtrajecten te kunnen houden is veelbelovend. Het is goed voor het kind, de ouders, school èn de gemeenten. In de vier gemeenten van de Westelijke Mijnstreek (SittardGeleen, Stein, Beek en Schinnen) wordt maatwerk geleverd. Dit past bij de doelstellingen van de gemeenten."
Kostenbesparend
Een preventief behandeltraject kost ongeveer 2000 euro aan zorggelden. Een klassiek traject zo'n 5000 euro. Per kind dat niet doorverwezen hoeft te worden, levert dit dus een besparing op van 3000 euro. Doorverwezen kinderen doorlopen een verkort, dus goedkoper diagnostiektraject en door de interprofessionele samenwerking worden onterechte doorverwijzingen voorkomen. "Binnen de wet Passend onderwijs worden diverse zorgniveaus onderscheiden.Bij zorgniveau drie, waarbij specifieke interventies moeten worden uitgevoerd, lopen scholen vaak vast. Met hulp van het preventieve traject, in samenwerking met de dyslexiebehandelaar, lukt het wel. Wij hopen daarom dit traject uiteindelijk op te kunnen schalen naar meer scholen, gemeenten en dyslexieaanbieders", besluit projectleider Ria Kleijnen.